Innowacyjne menu

 

Serdecznie zapraszamy do spróbowania naszego nowego sezonowego menu. Jest to bardzo ciekawy i innowacyjny projekt który zrealizowaliśmy ze środków "Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie

Operacja pn. Modernizacja zaplecza gastronomicznego w Karczmie Muzykancko, mająca na celu Zwiększenie konkurencyjności Karczmy Muzykancko oraz wzrost zatrudnienia poprzez modernizację zaplecza gastronomicznego i wprowadzenie menu sezonowego do momentu złożenia wniosku o płatność ostateczną jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” poddziałania "Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: zysk z przedsięwzięcia, wzrost konkurencyjności przedsiębiorstwa, umocnienie pozycji na rynku

Jest to krótka sezonowa karta oparta na produktach regionalnych wpisanych na listę ministerstwa , zmieniająca się z porami roku. Będzie można u nas popróbować takich specjałów jak :

Zima
Przystawka:

Tarta grzybowa 12zł
Moskol z musem z serów Podhalańskich 17 zł

Zupa:

Rozgrzewająca zupa gulaszowa z wołowiną i hałuskami 17 zł
Zupa z dojrzewających serów gazdowskich, chips z kiełbasy Lisieckiej 16 zł

Danie główne:

Długo pieczony udziec jagnięcy, podawany z łódeczkami ziemniaków, burakami z papryką i kapustą po góralsku 49zł

Deser:

Owoce sezonowe pod kruszonką orzechową cena:15zł

Wiosna
Przystawka:

Pieczone buraki faszerowane jagnięciną 21zł
Bukiet świeżych warzyw jajkiem od zielononóżki i buncem marynowanym w olejach tłoczonych na zimno 19zł

Zupa:

Lekka zupa warzywna z bryndzą i klopsikami drobiowymi 15zł

Danie główne:

Hałuski z lekkim gulaszem jagnięco- warzywnym na czwórniaku 37zł

Deser:

Panna cotta z sera koziego z sezonowymi owocami. Cena:18zł

Lato
Przystawka
:

Sałata ze świeżych warzyw, bundzu, bryndzy, z winegretem na bazie górskich ziół 19zł

Rosti (placuszki ziemniaczano-marchwiowe) z Suskim miodem spadziowym i bryndzą 20zł

Zupa:

Pomidorowa ze świeżych pomidorów i Chipsem z oscypka 17zł
Chłodnik na żentycy podany z sorbetem z pomidorów i malin 20zł

Danie główne

Jagnięcina Podhalańska pieczona w niskiej temp. podawana z podpłomykiem i surówką z świeżych warzyw 49zł
Tuszka zielononóżki ze świeżymi warzywami38zł

Deser:

Lody bryndzowe z sorbetem z owoców leśnych 20zł

Jesień
Przystawka:

Podpłomyk z tatarem wołowym 23 zł
Pierogi z „Suską Sechlońską” 16 zł
Kaszanka z Podstolic podana z moskolem i jabłkiem Łąckim 18 zł

Zupa:

Podhalańska zupa serowa z jagnięciną 20 zł
Kapuśniak na kapuście Charsznickiej 12 zł

Danie główne:

Placek po zbójnicku z tatarem z ogórka kiszonego, oscypkiem i kapustą z kminkiem 25 zł
Udko gęsi Zatorskiej z jabłkami Łąckimi 35 zł

Deser:

Tarta z bryndzą i karmelizowanymi gruszkami Cena:15 zł

Oprócz wymienionego menu planujemy produkcję własnego pieczywa również z dodatkiem wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz domowych lodów połączonych z sezonowymi półproduktami w zależności od pory roku.

Piykniy pytomy do nos…